Medeni krog na zimski dan – opis poti

Za vse tiste, ki si želite Medeni krog ogledati v lastni režiji si lahko pomagate s spodnjim opisom poti.

Dolžina: 13,2km / 3:00h (začetek in cilj stara OŠ Sr. Kanomlja)

Višinska razlika: 310m ( najvišja točka 670m).

Priporočena oprema: pohodni čevlji, pohodne palice

Pot medenega kroga lahko začnete pri stari OŠ v Srednji Kanomlji, kjer lahko tudi parkirate.

Naslov je Srednja Kanomlja 20, 5281 Sp. Idrija

Pot nadaljujete naprej po glavni cesti. Ob poti boste po približno 500m videli tudi informativno tablo, ki je označena s številko 12.

Nadaljujte naravnost, do križišča, kjer vas tabla usmeri levo proti Vojskemu in proti Kanomeljskim klavžam.

Če nadaljujete naravnost, pa vas pot pelje proti Oblakovem vrhu.

Na poti proti klavžam je tudi okrepčevalnica Pr´ Rib`cah, kjer lastnika Zoran in Milena rada postrežeta z domačim dobrotami ali samo okrepčilno pijačo. Priporočam, da pred obiskom po telefonu preverite ali je okrepčevalnica odprta

Informacijska tabla št. 12
Za pot na Kanomeljske klavže, morate zaviti levo, čez most.

Hodite naravnost po cesti. Pot vas bo peljala mimo ribogojnice. Kmalu se pot začne počasi vzpenjati. Prečimo most, pod katerim vidimo strugo Klavžarice. Večino časa je struga prazna, napolni se le ob obilnejših padavinah. Kmalu prispemo do table Medeni krog, kar pomeni, da smo na pravi poti. Nad tablo vidimo čebelnjak, kjer v primeru organiziranega pohoda zaključite pot, si ogledate čebelnjak in se posladkate z medenimi dobrotami in po želji prisluhnete zvoku čebel.

Čez nekaj metrov boste na levi strani opazili hišo v kateri se skrivajo čudeži, ki jih je ustvarila narava na idrijsko-cerkljanskem, kot tudi drugje po svetu. Gre za eno največjih zasebnih zbirk mineralov in fosilov g. Janeza Klemenčiča. Tudi za ogled te zbirke vam priporočamo, da prej pokličete. V primeru organiziranega pohoda po Medenem krogu, pa je ta zbirka prvi postanek na poti. Do sedaj smo prehodili približno 2km.

Nadaljujemo naprej po cesti in se še vedno vzpenjamo. Tole je eden daljših klancev na tej poti. Čez približno 300 m pridemo do križišča, kjer nas smerokazi usmerijo proti klavžam levo in desno proti Vojskemu. Izberemo levo, makadamsko pot. Do klavž nas bo vodila 2km dolga makadamska pot. Pot ki je relativno ravna, le na določenih delih se malo bolj strmo vzpne.

Na poti bomo šli mimo domačije Pr`Rven. Nadaljujemo mimo kozolca po cesti.

Kmalu pridemo do novega smerokaza, ki nam pove, da je do klavž še 1km. Sledimo temu smerokazu in nadaljujemo pot naravnost, mimo rampe. Pot se kratki ravnini začne ponovno vzpenjati. Na desni strani ob poti je travnik, ki se po 500 m konča in preide v gozdno pot, ki se še vedno vzpenja, a ne preveč strmo.

Na poti bomo šli mimo kamnov, ki označujejo pot v Šturmajce in pot do klavž. Predlagam, da si ogledate najmlajše piramide v Sloveniji in se potem vrnete in nadaljujete pot po medenem krogu, ki nas pelje do domačije Šturmajce.

Smerokaz, ki nas usmeri proti klavžam
Kanomeljske klavže pozimi
Informacijska tabla pred Kanomeljskimi klavžami

No sedaj bo pa potrebno zagristi v najhujši klanec na medeni poti. Od kamnov naprej se pot strmo vzpne. V 700m se dvignemo za 100m. Ves čas sledimo poti, ki vodi naravnost.

Ko se bo pot malce uravnala boste zagledali smerokaz, ki vas usmeri desno proti Šturmajcam. Od tukaj naprej je pot sorazmerno položna, na določenih mestih se rahlo vzpenja.

Še zadnji vzpon, potem pa se pot uravna. 🙂
Sledite smerokazu – na vrhu klanca se držite desne.
Lepote narave, spoštujmo jo.
Pogled na Šturmajce
Pot skozi gozd
“Lačna voda”

Domačija Šturmajce

Pot vas bo ves čas vodila po gozdu, vedno izberite širšo pot, ki gre naravnost, ne izbirajte poti, ki so videti, kot priključki k poti po kateri hodite. Na poti boste dvakrat prečili manjši potoček. Če boste pozorni, boste pod potjo opazili vodo za katero domačini verjamejo, da je zdravilna.

Počasi boste začeli zapuščati gozdno pot in pot se bo začela malce dvigati. Ko boste prišli iz gozda izberite pot, ki gre naravnost oz. zavije malce desno in ne levo navkreber. Kmalu se bo odprl razgled na travnike. Sledite tej poti in čez približno 500m boste prišli do domačije Šturmajce.

Domačija je ohranjena v prvotni obliki in je danes zaščitena kot kulturni spomenik, ki si ga je mogoče ogledati. G. Julijan Petrič o domačiji in dogajanju v njej v preteklosti pozna informacije, ki pustijo globok vtis in o katerih lahko govoriš še dolgo po tem ko zapustiš domačijo.

Od sedaj naprej gre pot samo še navzdol, a pred nami je še 6 km poti. Pot je prijetna in se le rahlo spušča. Ko pridemo do križišča, se ne usmerimo proti Vojskemu, ampak nadaljujemo naravnost oz. desno.

V križišču pojdite naravnost. Pot na Vojsko ali v Tiskarno Slovenije vam priporočamo za naslednjič.

Na poti bomo šli mimo domačije Pr` Ivaniš. Kjer nam gospodar Sandi predstavi vsekakor zanimivo a tudi žalostno zgodovino domačije. Danes je na domačiji ohranjena kovačija, katero nam razkaže in predstavi g. Sandi.

Domačija Pr` Ivaniš

Pot nadaljujemo naravnost mimo domačije. Čez kakšna dva kilometra bomo šli še mimo ene domačije in sicer domačije Zaklavže. Nadaljujemo naravnost. Kmalu (500m) bomo prišli križišče, na katerem smo že bili. Križišče, kjer nas smerokaz usmeri na Klavže ali pa proti Vojskem. Cesta po kateri se sedaj vračamo, je cesta proti Vojskemu. Od tukaj naprej vam je pot znana, saj smo se vrnili na pot po kateri smo hodili že prej.

Upamo, da vam je bila Medena pot všeč in se še vrnete k nam. Mogoče pa naslednjič izberete Medeno pot s kulinaričnim doživetjem.